Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Σκάκι στα σχολεία; ....Οχι ακριβώς!








Εδώ και μέρες πληθαίνουν οι δημοσιεύσεις σχετικά με την θετική ή πολύ θετική ή θετικότατη εξέλιξη της ένταξης του σκάκι στο σχολικό πρόγραμμα.

Αφορμή ήταν η ανακοίνωση της ΕΣΟ με την οποία μαθαίνουμε ότι το σκάκι εντάσσεται στο υποχρεωτικό πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων. Ο τίτλος της ανακοίνωσης της ΕΣΟ, είναι: "ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΚΑΚΙΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ"

Οι άοκνες ενέργειες της Ομοσπονδίας, προφανώς, έφεραν αποτέλεσμα.

 Σίγουρα;

Μάλλον όχι, διότι πρόκειται ουσιαστικά για μια επιβεβαίωση των θετικών επιπτώσεων του σκάκι στην συγκρότηση των μαθητών, καθώς και για μια παρότρυνση προς εκπαιδευτικούς, οι οποίοι γνωρίζουν σκάκι,  να προσφερθούν ώστε το σκάκι να ενταχθεί στις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες τις οποίες επιλέγουν προαιρετικά τα παιδιά στα σχολεία.

Θετική εξέλιξη; Μάλιστα...
 Όμως, απέχει πολύ από το να αναγγέλλεται ως υποχρεωτική ένταξη του σκάκι στο σχολικό πρόγραμμα, ή ως προώθησή του, αφού όλα εναπόκεινται στον πατριωτισμό των Ελλήνων [εν προκειμένω, διδασκόντων]....

Θα πρέπει ίσως να ακριβολογούμε. Ούτε υποχρεωτική ένταξη υπάρχει, ούτε ιδιαίτερη προσπάθεια πιστεύω ότι θα χρειάστηκε για να απαντήσει ο υπουργός Παιδείας με επιστολή του στην ΕΣΟ, με λίγα λόγια, πως ... όπου υπάρχει πρόθυμος δάσκαλο ή καθηγητής, πρόθυμοι μαθητές και γονείς, όπου υπάρχουν.... ακόμη και σκακιέρες και ρολόγια...το υπουργείο συμφωνεί να παίζουν οι μαθητές σκάκι. Διότι δεν γίνεται λόγος για εκμάθηση, εκτός κι αν ο κάθε διδάσκων που ερασιτεχνικά ασχολείται με το σκάκι, κρίνεται αναγκαία και ικανή συνθήκη ώστε να διδαχθεί το σκάκι στους μαθητές.

Η ανακοίνωση της ΕΣΟ, για όσους δεν την γνωρίζουν ήδη, είναι:

"Μετά τις ολοκληρωμένες προτάσεις για την ένταξη του σκακιού στο υποχρεωτικό πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου, που υπέβαλε η ΕΣΟ τον περασμένο Φεβρουάριο προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και αφού αξιολογήθηκαν από το Ι.Ε.Π. (ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ), ο Υπουργός κ. Κων/νος Αρβανιτόπουλος απηύθυνε στους αρμόδιους φορείς την ακόλουθη επιστολή"....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου